Waterdiertjestelling tijdens de Week van Ons Water

8-5-2018

Het is de Week van Ons Water. Tijdens deze week start ook de Nationale Waterdiertjestelling. Wat leeft er bij jou in de buurt in de sloot? Meedoen kan via de website waterdiertjes.nl.

Waterkwaliteit​

Gegevens uit de telling van de waterdiertjes kunnen waterbeheerders helpen bij het bepalen van de kwaliteit van ons water. Biodiversiteit is een goede graadmeter voor de kwaliteit. De organisatoren hopen met de waterdiertjestelling meer inzicht te krijgen in de verschillen in biodiversiteit in de Nederlandse wateren en de achtergrond daarvan.

Schepnet en smartphone

Meedoen aan de Nationale Waterdiertjestelling is niet zo moeilijk. Deelnemers gaan met een schepnet en smartphone naar de waterkant. De diertjes die ze vangen kunnen ze via de website waterdiertjes.nl makkelijk identificeren. Via de website kun je doorgeven het diertje te hebben gespot, waarna een kwaliteitsscore van het water verschijnt.

Resultaten gepubliceerd

De meetgegevens van de deelnemers aan de Nationale Waterdiertjestelling zijn te gebruiken door onderzoekers, waterschappen, natuurorganisaties en iedereen met interesse voor wat er in het water leeft. Na de zomer worden de resultaten van de telling 2018 gepubliceerd. Tellen van diertjes kan echter het hele jaar door.

Waterkwaliteit verder omhoog

De waterkwaliteit is de laatste tientallen jaren sterk verbeterd. Het gaat steeds beter met het water, maar nog geregeld zitten er te veel meststoffen, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen in. "Hoewel de chemische waterkwaliteit zeker is verbeterd, blijft de biologie (waterdieren en waterplanten) achter in veel wateren in de stedelijke en agrarische omgeving," aldus Edwin Peeters, wetenschapper van de Wageningen Universiteit die verbonden is aan waterdiertjes.nl.
Het inventariseren van de waterdieren vertelt dan ook hoe het met het water is gesteld en waar eventueel nog maatregelen moeten worden genomen. Meten is tenslotte weten.
 
Waterdiertjes.nl is een initiatief van het educatieve onderzoeksprogramma GLOBE, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wageningen Universiteit en de Unie van Waterschappen.
PUSH

Hoe word je een waterschapper volgens @lisevanwijk https://t.co/JLRw3HkIdN

Volg ons op

Waterdiertjestelling tijdens de Week van Ons Water