Wandelen voor Water

5-3-2019

Het is weer zover! Meer dan 200 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de regio trekken op woensdag 20 maart hun wandelschoenen uit de kast voor ‘Wandelen voor Water’.

​Smeerling

Wij organiseren wederom een wandeling in Smeerling waar dit jaar acht scholen meedoen. De opbrengst van deze sponsorloop gaat naar een water- en sanitatieprogramma van Amref Flying Doctors in de sloppenwijken van Addis Ababa in Ethiopië.
Tijdens de wandeling zijn de leerlingen te herkennen aan een blauwe rugzak waarin ze zes liter water dragen. Op deze manier zetten Nederlandse kinderen zich in voor schoon water en goed sanitair voor leeftijdsgenootjes in Ethiopië. Veel kinderen leggen daar dagelijks enorme afstanden af met zware jerrycans om - vaak vervuild - water voor het gezin te halen.

Gastles op school

Voorafgaand aan de wandeling krijgen alle leerlingen een gastles over schoon water en hygiëne in het algemeen en de huidige situatie in Ethiopië. Schoon water, voldoende toiletten en riolering zijn in de sloppenwijken van Addis Ababa allerminst vanzelfsprekend. Het doel van de gastles is bewustwording: ‘Is een kwartier onder de douche staan in Nederland eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Waar worstelen leeftijdgenootjes in Ethiopië bijvoorbeeld mee?’

Wandelen voor veilig water

In Ethiopië hebben maar liefst 43 miljoen volwassenen en kinderen géén toegang tot schoon water. Vooral kinderen worden hierdoor ziek. Amref Flying Doctors legt daarom waterleidingen aan in sloppenwijken en bouwt hier ‘waterwinkels’. Waterwinkels zijn simpele gebouwen met daarin wc’s, douches en waterpunten. Daarnaast geven ze volwassenen en kinderen in de sloppenwijken ook voorlichting over hygiëne. Op deze manier verbeteren ze de toegang tot schoon water en verminderen ze ziekten, veroorzaakt door vervuild water.
Het geld dat de kinderen van Wandelen voor Water inzamelen is bestemd voor dit water- en sanitatieprogramma van Amref in Ethiopië.

Wandeling

Wij organiseren op woensdagochtend 20 maart voor de kinderen uit ons gebied een wandeling in Smeerling. De start is om 9.00 uur naast de Gasterij Natuurlijk Smeerling. Rond 11.00 uur worden de kinderen terug verwacht voor de bekendmaking van het eindbedrag. De scholen die dit jaar aan de start verschijnen komen uit Bellingwolde, Bourtange, Vlagtwedde, Vriescheloo en Winschoten.
 

​ 

Ook ons waterschap is aanwezig tijdens de #DagvanhetNationaalPark op zondag 26 mei van 11.00-16.00 uur op de Parkee… https://t.co/5D799lYd5Q

Volg ons op

Wandelen voor Water