Uitzonderlijke situatie waterpeilen

24-10-2018

De oplettende voorbijganger ziet het: De waterpeilen in onze hoofdwatergangen zijn hoger dan normaal in deze tijd van het jaar.

Houden we deze waterpeilen niet aan, dan vallen de omliggende sloten droog vanwege de nog steeds zeer lage grondwaterstand.

Ruim boven winterpeil

Normaalgesproken beginnen we eind augustus/begin september stapsgewijs met het verlagen van zomer- naar winterpeil. We passen de peilen aan naar de grondwaterstand, en de verwachte en gevallen neerslag. Omdat het nog steeds erg droog is en de grondwaterstand erg laag, zitten we in ons hele gebied nog ruim boven winterpeil.

We voeren nog steeds water aan

Het watertekort houdt aan. Ondanks de geringe neerslag van de afgelopen periode en het feit dat de gewassen nauwelijks meer water verdampen. De regen zakt direct de bodem in. We voeren daarom nog steeds IJsselmeerwater aan. In het noorden via Dorkwerd en in het zuiden via de Verlengde Hoogeveenschevaart. Doen we dat niet, dan vallen de sloten droog.

Afvoer enkel voor tegengaan zout water

Afvoer naar zee doen we enkel voor de doorspoeling, om het zoute water vanaf zee terug te dringen. Het is een uitzonderlijke situatie, die nog een tijd aan kan houden. 

Hoe word je een waterschapper volgens @lisevanwijk https://t.co/JLRw3HkIdN

Volg ons op

Uitzonderlijke situatie waterpeilen