Storm en hoogwater oktober

22-10-2014

22 oktober 14.30 uur
Onze dijkbewaking is inmiddels afgerond. Het water op zee is weer naar het normale peil gezakt en de coupures in Delfzijl zijn weer open. De dijk liep geen schade op.

Onze dijkbewaking heeft geen bijzonderheden waargenomen. Er ligt enkel een rand aangespoeld materiaal als riet en dergelijke op de dijk. Dit wordt in de komende periode opgeruimd, zodat de grasmat van de dijk zijn volle kracht behoudt.
 
Vannacht blijft het water op z'n normale peil, zodat we het overtollige water in het binnenland via de Oude Zeesluis in Delfzijl kunnen lozen op zee.
 
Dit is de laatste update van deze berichtgeving 

Storm: Hoogste peil bereikt

22 oktober 11.30 uur
Rond 10.40 uur is het hoogste waterpeil bereikt. Uiteindelijk kwam het peil in Delfzijl uit op 4,02m+ NAP. In Nieuwe Statenzijl was dit 4,43m+ NAP.
 
Het water stond 2,50 tot 2,90 hoger dan normaal. Normaal gesproken is het peil in Delfzijl bij vloed ongeveer 1,50m+ NAP. Bij Nieuwe Statenzijl is dat 1.55m+ NAP.

De dijkbewaking heeft tot nu toe geen bijzonderheden opgeleverd. Vanmiddag doen onze medewerkers nog een laatste ronde om eventuele schade aan onze dijken op te nemen.
 


Volg @hunzeenaas om dicht op ons nieuws te zitten.

Storm: Lichte verhoging waterpeil binnenland

22 oktober 9.30 uur
Het hoge water op zee leidt tot een lichte verhoging van het waterpeil in het binnenland. Omdat we vannacht niet hebben kunnen spuien, loopt dit vandaag op naar ongeveer 0,72 M+ NAP.

Het streefpeil in het binnenland is 0,53 M+ NAP. Er is dus een lichte verhoging van ongeveer 20 cm.
De komende nacht kunnen we weer volop spuien en voeren we al het overtollige water af. Dit doen we via de Oude Zeesluis in Delfzijl.
 
Later vandaag volgt een update op deze website. Volg @hunzeenaas om dicht op ons nieuws te zitten.

Storm: Dijkwacht aan de slag

22 oktober 7.30 uur
Zojuist zijn onze medewerkers begonnen met inspectie van de zeedijk. De hoogste waterstand wordt vanochtend verwacht rond 10.30 uur.

De nacht is rustig verlopen. De coupures in Delfzijl zijn nog afgesloten. Dit blijft zo tot de waterstand weer beneden de 3 meter boven NAP is.
 
Later vandaag volgt een update op deze website. Volg @hunzeenaas om dicht op ons nieuws te zitten.
 

Storm: Coupures zijn gesloten


21 oktober 23.45 uur
Met enige vertraging zijn vanavond om 23.25 uur de coupures gesloten. De hoogste waterstand verwachten we om 23.50 uur. Er wordt dan een waterstand van 3.10 meter boven NAP verwacht. Dat is tot zo'n 40 centimeter onder de deur.foto 3.JPG
foto 2.JPG
foto 4.JPG

Woensdag volgen updates over de storm en hoogwater op deze website. Volg @hunzeenaas om dicht op ons nieuws te zitten.

Storm: water hoger, woensdag dijkbewaking 

 21 oktober 21.40 uur
Om 23.50 vanavond verwachten we een waterstand van 3.10 meter boven NAP. De coupures sluiten vanavond om 22.00 uur en blijven tot halverwege de woensdag gesloten.
 
We verwachten woensdag rond 10.20 uur een waterstand van 4.10 meter boven NAP. Daar zit een marge in van 50 centimeter, dat betekent dat de waterstand hoger of lager kan uitvallen. Vanaf 7.00 uur starten we met de volledige dijkbewaking. Deze duurt tot 14.00 uur.

Later vanavond volgt een update op deze website. Volg @hunzeenaas om dicht op ons nieuws te zitten.

Storm: coupures sluiten om 22.00 uur

21 oktober 13.00 uur
De coupures in Delfzijl sluiten vanavond om 22.00 uur. De laatste voorspelling laat zien dat om 23.45 uur een waterstand verwacht wordt van 3.00 meter boven NAP. Daar zit een marge in van 20 centimeter.

Dat betekent dat de waterstand 20 centimeter hoger of lager kan uitvallen. In de loop van de avond besluiten we of er morgenvroeg een volledige dijkbewaking komt. Deze stellen wij in als er een waterstand verwacht wordt van 3.80 meter boven NAP. De voorspelling van vanmorgen gaf 4.10 meter boven NAP aan.

Later vandaag volgt een update op deze website. Volg @hunzeenaas om dicht op ons nieuws te zitten.

Storm: coupures Delfzijl sluiten

21 oktober 10.05 uur
Door de storm van vandaag wordt bij onze kust van Delfzijl tot Nieuwe Statenzijl vanavond een waterstand van 3.10 meter boven NAP verwacht. In de loop van de avond sluiten we daarom de coupures (dijkdoorgangen) in Delfzijl.

Dit doen we in samenwerking met Noorderzijlvest. Zo houden we het water buiten de bewoonde wereld. Woensdagochtend verwachten we een waterstand van 4.10 meter boven NAP. Als dat gebeurt, sluiten we de coupures opnieuw en zetten we vanaf 7.00 uur volledige dijkbewaking in op de dijk van Delfzijl tot Nieuwe Statenzijl.

 
Vanaf 3.00 meter boven NAP sluiten we de coupures. De laatste keer dat dit gebeurde was vorig jaar op 6 december. Toen bereikte het water een maximale hoogte van 4.82 meter.
 

Vanmiddag volgt een update op deze website. Volg @hunzeenaas om dicht op ons nieuws te zitten.

Nog tot 18.00 uur aanwezig op de Landbouwbeurs in Vlagtwedde. Kom ook naar standnummer 38. https://t.co/W4OjPzRI5U

Volg ons op

Storm en hoogwater oktober