Sluizen Pekelderhoofddiep visvriendelijk

1-10-2013

De vier sluizen in het Pekelderhoofddiep worden visvriendelijk gemaakt. Vissen kunnen straks vanaf de Pekel Aa het kanaal Veendam-Musselkanaal bereiken.

​De rinketten in de deuren worden geautomatiseerd. Rinketten zijn kleppen in sluisdeuren. Deze kunnen we open zetten om de vissen door te laten. Zo 'schutten' we de vissen.

Trekseizoen eerder dan vaarseizoen

In een druk vaarseizoen hebben vissen ruim baan. Door de recreatievaart gaan de sluisdeuren regelmatig open en kunnen de vissen er langs. Het trekseizoen van de vissen begint echter eerder in het voorjaar dan het vaarseizoen. Tijdens het trekseizoen stuitten ze dus op een dichte sluisdeur. Komend voorjaar kunnen ze via de rinketten wél doorzwemmen.

Verbinding van noord naar zuid

Door deze sluizen visvriendelijk te maken ontstaat er voor vissen een 'open' verbinding van noord naar zuid. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het leefgebied voor vissen. Wilt u meer weten over vismigratie? Kijk dan op onze website bij Vismigratie

Tegelijk met deze aanpassingen worden de sluisdeuren er uit gehaald voor renovatie. Hierdoor is de Pekelderhoofddiep gestremd voor scheepvaart tot 1 december.

Hoe word je een waterschapper volgens @lisevanwijk https://t.co/JLRw3HkIdN

Volg ons op

Sluizen Pekelderhoofddiep visvriendelijk