CO2 besparing door aanpassing zeesluis Farmsum

24-8-2017

Met een aanpassing aan de zeesluis in Farmsum is het straks mogelijk te spuien terwijl er scheepvaart is. Hierdoor hoeft gemaal Rozema minder vaak te draaien. Dat levert een behoorlijke CO2 besparing op.

Spuien mogelijk door remmingswerk

Er kon alleen via de zeesluis in Farmsum gespuid worden als er geen scheepvaart was. Door stromingen, veroorzaakt door het spuien, konden schepen uit koers raken. Het nieuwe remmingswerk houdt deze stromingen tegen, zodat schepen ook tijdens het spuien veilig de sluis in en uit kunnen varen.

CO2 besparing  

Zodra het waterpeil in het Eemskanaal boven de 70 cm stijgt, moet er water worden afgevoerd. Dit doen we door het water via de oude zeesluis in Delfzijl op zee te spuien en als dat niet voldoende is door gemaal Rozema in te zetten. Nu Rijkswaterstaat straks ook via de kleine zeesluis in Farmsum kan spuien, kan er een grote hoeveelheid water in één keer worden afgevoerd. Gemaal Rozema wordt dan alleen nog in uitzonderlijke situaties gebruikt. Hiermee besparen we ongeveer 25.000 kilo CO2 per jaar. Hilbrand Sinnema, dagelijks bestuurslid waterschap Hunze en Aa’s: “We zijn zeer content met deze ontwikkeling. Doordat naast de oude zeesluis, ook de kleine zeesluis voor het spuien ingezet kan worden, scheelt dat in inzet van gemaal Rozema. Het is zonde om een gemaal in te zetten als het water ook op natuurlijke manier de zee in kan stromen.”

Stremming

Rijkswaterstaat start maandag 28 augustus met het plaatsen van het remmingswerk. Er wordt vanaf een ponton op het water gewerkt. Hierdoor is de kleine sluis tot en met 8 september gestremd. De scheepvaart kan ongehinderd van de grote sluis gebruikmaken. 
 

De manier waarop Rijkswaterstaat en Hunze en Aa’s deze CO2 besparing bij Farmsum hebben bereikt, is een voorbeeld van Slim Watermanagement. Dit programma heeft als doel om watertekort, wateroverlast en energiegebruik te verminderen door de beschikbare capaciteit van het Nederlandse watersysteem beter en duurzamer te benutten.   

Nog tot 18.00 uur aanwezig op de Landbouwbeurs in Vlagtwedde. Kom ook naar standnummer 38. https://t.co/W4OjPzRI5U

Volg ons op

CO2 besparing door aanpassing zeesluis Farmsum