Enthousiaste reacties receptenwedstrijd

23-8-2013

Op de receptenwedstrijd Verrukkelijk Onkruid is enthousiast gereageerd. Met recepten voor lunchgerechten, tussendoortjes,  salades en hoofdgerechten.

Wie maakt het lekkerste onkruidmaal?

De jury, onder leiding van culinair etnoloog Carolina Verhoeven, koos drie winnaars. Zij krijgen hun prijs thuisgestuurd én hun recepten komen in een Verrukkelijk Onkruidreceptenschrift. In dit digitale boekje zijn de lekkerste recepten uit de wedstrijd voor koks met groene vingers gebundeld. Kijk ook eens op de website zonder-is-gezonder in het receptenschrift en ontdek wat voor heerlijke gerechten er met onkruid zoal te bereiden zijn.
 
Eerste prijs: Vier weken lang een pakket met biologische groenten en fruit voor het recept Groene Hollandse Nieuwe Weegbree van mevr. C. de Jonge uit Assen.

Tweede prijs: Een workshop koken met bloemen en kruiden voor de Zevenbladbrandnetelballetjes van mevr. Y.E. Westerhof uit Vries.

Derde prijs: Het onkruidboek van Caroline Zeevat voor de Boerenrisotto van mevr. J. Noordam uit Appelscha.

Gezond milieu

Iedereen houdt van een gezond milieu. Voor het bestrijden van onkruid grijpen de meeste tuinliefhebbers echter kwistig naar chemische bestrijdingsmiddelen. Toch zijn er heel wat alternatieven voor het onkruidvrij houden van je tuin. De onkruidreceptenwedstrijd gaat nu eens een keer niet over de bestrijding van onkruid, maar vooral over de voordelen van “onkruid”. Het uitgangspunt is: ‘maak van je vijand een vriend’.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig

Bestrijdingsmiddelen zijn helaas niet zonder gevaar, zowel voor de mens als voor het milieu. We komen nog te vaak en te veel resten van deze middelen tegen in ons oppervlaktewater. Ze verdelgen niet alleen het onkruid, maar ook het bodem- en waterleven. Bovendien raakt grond- en oppervlaktewater vervuild door weggespoeld bestrijdingsmiddel. Chemische bestrijdingsmiddelen horen niet thuis in ons milieu en zeker niet in de watervoorraden voor de productie van drinkwater.

Samenwerking

De campagne Verrukkelijk Onkruid komt voort uit het project ‘Zonder is gezonder’. Een samenwerkingsverband van de Drentse waterschappen en gemeenten, IVN, de provincie Drenthe, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waterbedrijf Groningen én vanaf nu hopelijk ook met u! Om het grond- en oppervlaktewater schoon te houden voor nu en de toekomst.

Twee dagen wandelen langs @ons_water in de @GemWesterwolde https://t.co/ydnEDztYeR

Volg ons op

Enthousiaste reacties receptenwedstrijd