Opgegraven keersluis te zien

16-10-2014

Bij Bonnerklap wordt momenteel een oude keersluis blootgelegd uit de 17e eeuw. Tijdens het uitgraven van de oude loop van de Hunze kwam een deel van deze keersluis tevoorschijn. U kunt dit zien op woensdag 22 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur.

Bijzondere vondst

Terwijl archeologen van ingenieursbureau MUG deze oude keersluis zorgvuldig bloot leggen, laat een van hen het werk zien en vertelt daarbij over deze bijzondere vondst. Hoe oud de sluis precies is, is nog niet duidelijk. Het betreft een houten keersluis die al op een kaart uit 1663 is weergegeven. Ook staat het op een kaart van 1811, maar verdween kort daarna. 

Beekherstel Hunze

Eerder al vonden archeologen tijdens dit werk een menselijk skelet van een paar honderd jaar oud. In opdracht van waterschap Hunze en Aa’s wordt gewerkt aan het beekherstel van de Hunze. Dit doen we voor natuurontwikkeling en waterberging. Het terrein is in beheer en eigendom van Stichting Het Drents Landschap. Het werk wordt mede gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.   

Waar is de opgraving te zien

U kunt de opgraving bereiken via de Herenweg bij Gieterveen. Parkeergelegenheid is geregeld. Vanaf daar is een looproute aangegeven. We raden u aan laarzen te dragen. De plek is helaas niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers.

Twee dagen wandelen langs @ons_water in de @GemWesterwolde https://t.co/ydnEDztYeR

Volg ons op

Opgegraven keersluis te zien