Onderzoek naar veenoxidatie Oosterbos

3-7-2014

Vijf studenten aan de deeltijd opleiding Milieukunde (Van Hall – Larenstein Leeuwarden) onderzochten hoe veenoxidatie van het restant hoogveen in het Oosterbos kan worden tegengehouden.

Veenoxidatie

Veenoxidatie ontstaat als de veengrond droog komt te liggen. De bovenste droge laag verdwijnt, waardoor de grond steeds verder daalt. Vernatten we deze grond, dan gaan we de veenoxidatie tegen, maar wordt de naastliggende landbouwgrond te nat.  

Andere inrichting bufferzone

Vijf studenten aan de deeltijd opleiding Milieukunde (Van Hall – Larenstein Leeuwarden) zochten een oplossing om de veenoxidatie van het hoogveenrestant in het Oosterbos tegen te houden, zonder dat de aanliggende landbouwgronden daar last van krijgen. Daarbij hebben ze gekeken naar een andere inrichting van de bufferzone aan de oostzijde van het Oosterbos. Vanavond presenteren zij hun bevindingen.

Studieopdracht

Op initiatief van Staatsbosbeheer en Landgoed Scholtenszathe (Klazienaveen-Noord) werken wij mee aan kansen voor het tegengaan van veenoxidatie van het restant hoogveen in het Oosterbos. Samen zetten we deze studieopdracht uit.

De bus #Waterkaravaan #DAW Deltaplan Agrarisch Waterbeheer rijdt met bestuursleden (waaronder @IngeEshuis en… https://t.co/o1hI2tjhB1

Volg ons op

Onderzoek naar veenoxidatie Oosterbos