Onderzoek passeerbaarheid vispassages

7-4-2014

Waterschap Hunze en Aa’s is in samenwerking met studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein en het AOC de Groene Welle een onderzoek gestart naar de passeerbaarheid van de vispassages in Nieuwe Statenzijl.

Catflaps en Aalgoot

Omdat verschillende vissen, zoals de glasaal, driedoornige stekelbaars en spiering, afhankelijk zijn van zoet én zout water, zijn er bij sluizencomplex Nieuwe Statenzijl twee vispassages aangelegd: de Catflaps en de Aalgoot. In dit onderzoek wordt gekeken of vissen deze passages gemakkelijk kunnen passeren. 

Verschillende netten 

De werking van de vispassages wordt met behulp van verschillende soorten netten onderzocht. Studenten hangen deze voor een bepaalde tijd in het water zodat zij een goed beeld krijgen van zowel de vissen voor de passage als de passerende vissen. In mei trekken we met deze gegevens een conclusie over de passeerbaarheid van de passages.


De onderzoekers Gerard Pieterman en Roelof Groenewoud

Tussen Wad en Westerwoldse Aa

Deze vispassages zijn onderdeel van ‘Tussen Wad en Westerwoldse Aa’. Een project waarbij we van het Wad tot aan het Westerwoldegebied verschillende vismigratiemogelijkheden aanleggen en leefgebieden herstellen. De vispassages bij Nieuwe Statenzijl zijn mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Waddenfonds, Rijkswaterstaat Noord Nederland en Waterschap Hunze en Aa’s. Kijk voor meer informatie op hunzeenaas.nl/werk-in-uitvoering/Tussen-Wad-en-Westerwoldse-Aa

 

Volg ons op

Onderzoek passeerbaarheid vispassages