NL-Alert geïntroduceerd

12-11-2012

Als aanvulling op de alarmering door de sirene, is op 8 november NL-Alert geïntroduceerd in Nederland. In noodsituaties, bijvoorbeeld ernstige wateroverlast, kunnen mensen in een bedreigd gebied voortaan ook via de mobiele telefoon gewaarschuwd worden.

NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. Groot voordeel van NL-Alert is dat met een melding niet alleen duidelijk wordt dát er iets aan de hand is, maar dat met een kort tekstbericht ook gemeld kan worden wát er mis is en wat de ontvanger moet doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en beter geïnformeerd zoals ook doven en slechthorenden.

Aanvullend middel

De hulpdiensten van de veiligheidsregio's kunnen NL-Alert inzetten als aanvullend alarmmiddel bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. NL-Alert werkt op basis van cell broadcasting en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.

Geschikt

Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van de mobiele telefoons. Bijna alle telefoons zonder internet kunnen NL-Alert ontvangen, terwijl ruim de helft van de smartphones geschikt is. Het aantal mobiele telefoons dat NL-Alert kan ontvangen loopt de komende tijd snel op. In de toekomst is NL-Alert standaard ingesteld op mobiele telefoons.
 

Volg ons op

NL-Alert geïntroduceerd