Ruim 450 muskusratten gevangen in polders

25-1-2013

Tijdens deze weken van vorst hebben wij intensief gewerkt aan muskusrattenbeheer in ons gebied. Met name belangrijke polders bij Het Drentsche Diep zijn flink aangepakt. Binnen tien dagen hebben we hier ruim 450 muskusratten gevangen.

Een mooi resultaat, omdat deze dieren zorgen voor schade aan de dijken rondom de Kropswolderbuitenpolder, Westerbroekstermadepolder en Onnerpolder. We gebruiken deze polders in nood als waterbergingsgebieden. En ze grenzen aan de dijken van het Drentsche Diep. Bovendien voorkomen we met deze intensieve vangperiode dat de muskusrat oprukt naar Zuidlaardermeer, Winschoterdiep en de stad Groningen.

Winterhutten

Doordat de muskusratten winterhutten bouwen is voor de muskusrattenbeheerders goed te zien waar de gravers wonen. De hutten zijn ongeveer een halve meter tot een meter hoog. Onder water heeft het dier de ingang. Bovenin de hut heeft de muskusrat een warme kamer ingericht om zo de winter te overleven. Onze muskusrattenbeheerders plaatsen klemmen in de hut om het dier bij terugkomst te verrassen.
beheerders bij een winterhut
De muskusrattenbeheerders gaan zorgvuldig te werk

Woning

Een mooie bijkomstigheid van deze periode met ijs, is dat precies te zien is waar de muskusrat naar toe zwemt. Het dier laat luchtbellen achter. Zo is gemakkelijk te achterhalen waar deze exoot in de kade een woning heeft. Want ook in kades wonen ze. Door de sneeuw is deze manier van speuren echter bemoeilijkt.

luchtbellen in het ijs
Luchtbellen in het ijs verraden de route naar de woningen

Samenwerking

Wij krijgen in ons Groningse gebied regelmatig steun van andere waterschappen. Zo werken we nauw samen met Noorderzijlvest, Reest en Wieden, Velt en Vecht, Regge en Dinkel en Groot Salland.   
In overleg met het Groningse Landschap hebben we in dit gebied onze werkwijze  afgestemd op de aanwezigheid van vogels. 
 
plattegrond met de vogelgebieden
Klik op de kaart voor een vergroting

Volg ons op

Ruim 450 muskusratten gevangen in polders