Mogelijk botulisme in vijver Groningen

24-7-2015

In een vijver aan de Bachkade in Groningen heerst mogelijk botulisme. Vermijd contact van uw hond(en) en andere huisdieren met het water in deze vijver.

In de vijver zijn de afgelopen dagen een paar dode eenden en een gans gevonden. Dit kan erop duiden dat er botulisme in de vijver zit. De dieren zijn inmiddels geruimd.

Dode en zieke dieren

Ziet u dode dieren in of bij het water, geef het dan door aan de gemeente. Het is belangrijk dat deze dieren snel geruimd worden, om verdere besmetting van het water tegen te gaan. Zieke dieren kunt u melden bij de dierenambulance.  

Wat is botulisme?

Botulisme is een bacterie die het beste groeit in zuurstofarm, stilstaand water met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Het komt van nature voor in de darm van watervogels en vissen. Dit is normaal gesproken geen probleem. Maar wanneer de temperatuur stijgt en de vogel of vis sterft, vermenigvuldigen de bacteriën in rap tempo en raakt het water besmet. De meeste varianten zijn ongevaarlijk voor mensen, maar dieren kunnen er flink ziek van worden. Vandaar de waarschuwing om contact van uw dieren met het water in deze vijver te vermijden.

Twee dagen wandelen langs @ons_water in de @GemWesterwolde https://t.co/ydnEDztYeR

Volg ons op

Mogelijk botulisme in vijver Groningen