Kijk uit voor blauwalgen!

21-7-2017

Op verschillende plekken in ons gebied zien we lagen blauwalg in het water. In vijvers bijvoorbeeld. Dit heeft te maken met de warme weersomstandigheden. Ziet u zo’n drijflaag, ga daar niet het water in en laat uw hond er niet zwemmen.

Blauwalgen zijn gevaarlijk

Sommige blauwalgen zijn zeer giftig. Niet alleen u kunt er behoorlijk ziek van worden, ook voor uw hond kan het al gevolgen hebben. Alleen al door het schoon likken van de vacht na het zwemmen. Denk aan misselijkheid, braken, dunne ontlasting en algehele verzwakking. Er kunnen ademhalingsproblemen optreden of zefs verlammingen. Beter is dus om aanraking met blauwalg te vermijden.  

Blauwalgen herkennen

Blauwalg kunt u herkennen aan een groene, roodbruine, bruin- of blauwgroene laag die drijft op het water. Het gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Door de weersomstandigheden is het water nu bijna overal boven de 20 graden. Blauwalg komt zowel in zoet als zout water voor. 

Hunze en Aa’s controleert zwemwater

We controleren alleen in zwemplassen op blauwalgen. Is er sprake van blauwalg, dan ziet u dat daar op de informatieborden met een waarschuwing of zelfs zwemverbod. Blauwalg is een natuurlijk proces, dat niet tot lastig te bestrijden is.
 

Twee dagen wandelen langs @ons_water in de @GemWesterwolde https://t.co/ydnEDztYeR

Volg ons op

Kijk uit voor blauwalgen!