Opnieuw innovatief project

25-10-2012

Op de rioolwaterzuivering in Assen gaat jaarlijks ruim 100.000 kuub biogas de lucht in en dat is zonde. Daarom zetten we dit biogas om in aardgas wat rechtstreeks op het lagedruknet kan worden gezet. Een bijzonder innovatief project bij Hunze en Aa’s.

Veel biogas

Tijdens het zuiveringsproces ontstaat biogas. Dit gebruiken we voor onze eigen WKK (warmtekrachtkoppeling). Het aanbod biogas is vaak groter dan de WKK kan verwerken. Het teveel wordt opgeslagen in een gashouder. Als deze vol is, wordt het overige verbrand en gaat verloren. Ook bij de navergister hebben we te maken met een verlies, omdat het hier ontstane biogas in de lucht verdwijnt.

Relatief beperkte aanpassingen

Het overschot aan biogas kan gemakkelijk via een leiding weggeleid worden. Ook de aanpassing van de navergister is relatief eenvoudig. De navergister wordt afgedekt en het gas weggeleid naar de biogas opwerk-eenheid. Daar wordt het omgezet in aardgas.     

Win-win

We krijgen een vergoeding voor het geleverde biogas. Bovendien voorkomen we uitstoot van methaan doordat het biogas niet meer in de lucht verdwijnt. Methaan zit in het biogas en is schadelijk voor het milieu. Dus het levert geld op en het is nog duurzaam ook.

HoST BV

De eenheid waar het biogas omgezet wordt in aardgas wordt geplaatst door HoST BV. Zij voeren dit plan voor ons uit en hebben het ingediend bij de jury van de Jan Terlouw Innovatieprijs.

Planning

Naar verwachting zijn de voorbereidingen in november/december afgerond. Begin volgend jaar kunnen we starten met het leveren van aardgas.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Otto Kluiving, telefoonnummer (0598) 69 32 20

Van de ruim dertig inzendingen zit ons plan bij de laatste vijf genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs. 26 november wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

Volg ons op

Opnieuw innovatief project