Hoogwater december 2014

20-12-2014

Op 19 en 20 december hebben wij te maken gehad met hoogwater op zee. Hieronder de nieuwsberichten van deze dagen.

Geen actie nodig

20 december 20.05 uur
De verwachte waterstand vanavond  om 22.20 uur is 2.70 meter boven NAP. De dijkdoorgangen blijven open, maar de coupureploeg is wel ter plaatse om in te grijpen als dat nodig blijkt.
 
De aankomende dagen is de waterstand iets verhoogd, maar komt het niet in de buurt van 3.00 meter boven NAP. 
 
Er volgt geen update meer.  
__________________

Dijkdoorgangen blijven open

20 december 8.25 uur
De voorspelde waterstand om 10.00 uur blijft steken op 2.90 meter boven NAP. De dijkdoorgangen blijven daarom gewoon open. Vanavond om 22.00 uur verwachten we een waterstand van 2.89 meter boven NAP.
We blijven daarom alert om maatregelen te kunnen nemen als dat nodig is. Na vanavond zijn de verwachte waterstanden weer normaal.
__________________

Coupureploeg zaterdag bijeen in Delfzijl

19 december 22.25 uur
De jongste voorspelling geeft voor zaterdag om 10.00 uur een waterstand van 2.90 meter boven NAP. Dat betekent dat om 7.00 uur de coupureploeg in Delfzijl bijeen komt om mogelijk de dijkdoorgangen te sluiten.

Als de waterstand 3.00 meter boven NAP lijkt te halen, dan sluiten de dijkdoorgangen. Dit doen we samen met Noorderzijlvest.
__________________

Dijkdoorgangen blijven open

19 december 16.45 uur
De dijkdoorgangen bij Delfzijl gaan vrijdagavond niet dicht. De laatste voorspelling laat een waterstand zien van  2.60 meter boven NAP. De dijkdoorgangen sluiten pas bij een voorspelde waterstand van 3.00 meter boven NAP.
 
Morgenvroeg (zaterdag) rond 10.40 uur wordt een waterstand van 2.79 meter boven NAP voorspeld. We blijven paraat staan om de dijkdoorgangen te sluiten als dat nodig is. Vanavond laat weten we of dit gebeurt.   
__________________

Dijkdoorgangen sluiten mogelijk

19 december 12.00 uur
Vanavond verwachten we rond 21.20 uur een waterstand van 2.60 meter boven NAP bij onze kust van Delfzijl tot Nieuwe Statenzijl. Bij een waterstand van 3.00 meter boven NAP sluiten we de dijkdoorgangen (coupures) in Delfzijl. We zijn alert. 
 

Door de dijkdoorgangen te sluiten, houden we het water buiten de bewoonde wereld. In de loop van de dag volgt een nieuwe voorspelling, dan weten we of de dijkdoorgangen vanavond sluiten. Dit doen we samen met waterschap Noorderzijlvest. Er wordt geen dijkbewaking ingesteld, dat gebeurt pas bij een waterstand van 3.80 meter boven NAP. Morgenvroeg (zaterdag) wordt ook weer hoogwater verwacht.

Waardoor hoogwater?

Door een lagedrukgebied bij IJsland stuwt de wind het water op tussen Groot-Brittannië en Noord-Duitsland. Van dat hoogwater hebben wij last bij onze kust..

De bus #Waterkaravaan #DAW Deltaplan Agrarisch Waterbeheer rijdt met bestuursleden (waaronder @IngeEshuis en… https://t.co/o1hI2tjhB1

Volg ons op

Hoogwater december 2014