Exoten: een groter wordend probleem

7-8-2017

Exoten zijn planten die normaal niet in Nederland voorkomen. Toch komen er in het gebied van waterschap Hunze en Aa’s exoten voor. De exoten kunnen grote problemen veroorzaken.

Exoten worden verkocht in tuincentra. Wanneer de plantjes in het water belanden, komen deze in ons systeem terecht. Jaarlijks zien we een stijgende lijn van het aantal exoten. De exoten kunnen grote problemen veroorzaken.

Door het warme weer groeien plantjes sneller met overwoekeringen langs de oevers en in het water van kanalen, beken en sloten.  Dit verhoogt de kans op overstromingen. Daarnaast verdringen ze onze inheemse planten.

Beheersing

Vooral de Grote waternavel, Waterteunisbloem, Parelvederkruid en Watercrassula leveren problemen op in het gebied van waterschap Hunze en Aa’s. Deze vier soorten willen we zoveel mogelijk elimineren. Dit doen we door de planten vroegtijdig weg te halen, zowel handmatig, met maaikorven als met kunstmatige toepassingen zoals drijvende barrières. Ook doen we aan continue nazorg om de exoten te beheersen.  We zijn halverwege mei gestart met de beheersing van de exoten. Dit loopt naar verwachting door tot eind oktober.

Locatie

De exoten komen met name voor in:
  • Het Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen;
  • De Poortmanswijk in Nieuwe Pekela en het Pekelerhoofddiep;
  • Het Nieuwe kanaal ten noorden van het Oldambtmeer en verschillende daaraan verbonden wateren in Scheemda en het Scheemdermeer;
  • Het Scholtenskanaal;
  • Het Ruiten Aa-kanaal, noordelijk van Ter Apel tot voorbij Sellingen;
  • Het Musselkanaal;
  • Het stedelijk gebied zoals bijvoorbeeld in vijvers.

Container

Het gebied van Hunze en Aa’s is een goede voedingsbodem voor deze exoten. Wanneer exoten in het water terecht komen, begint het woekeren vrij snel. Het waterschap heeft als belang dat oevers veilig zijn en de waterkwaliteit goed is. We willen mensen er dan ook op attenderen om planten niet in de sloot te gooien, maar hiervoor de container te gebruiken.

De bus #Waterkaravaan #DAW Deltaplan Agrarisch Waterbeheer rijdt met bestuursleden (waaronder @IngeEshuis en… https://t.co/o1hI2tjhB1

Volg ons op

Exoten: een groter wordend probleem