Droogtenieuws week 34

19-8-2019

Hier leest u het meest actuele droogtenieuws.

Wateraanvoer stabiel

In de gebieden waar we water kunnen aanvoeren is de situatie stabiel. We zien ook dat de vraag naar water daalt. Dit heeft te maken met het koelere weer en de gevallen neerslag. 

Vorige week verwijderden we de noodpompen bij aanvoergemalen Veendam, Vennix en Ter Apelkanaal. De aanvoergemalen hebben geen extra hulp meer nodig om het water het gebied in te pompen.  

Doordat er neerslag valt, hoeven we ook minder water aan te voeren. We laten in Groningen 10 kuub (10.000 liter) per seconde binnen. Maximaal kunnen we 20 kuub (20.000 liter) per seconde aanvoeren. 

Waterafvoer

We proberen de gevallen neerslag zoveel mogelijk vast te houden. Toch ontkomen we er niet aan om soms water af te voeren. Als we dit niet doen, ondervindt de scheepvaart hiervan hinder.  

Grondwaterstand laag

Ondanks de gevallen neerslag zijn de grondwaterstanden vooral in het Drentse deel van ons gebied laag. Met een paar dagen regen zijn de tekorten niet aangevuld. Daarom blijven we het beregeningsverbod in het Drentsche Aa-gebied hanteren. Weer op een normale stand komen heeft een heel lange tijd nodig. We hebben een paar honderd millimeter nodig om de tekorten aan te vullen. De bovenste laag grond moet verzadigd zijn voordat het water naar beneden zakt.

Dijken

Vanaf deze week houden we de kade langs het Afwateringskanaal Steendam-Tjuchem één keer per week nat. Tot vorige week deden we dit twee keer per week. We zien dat de kade door het nathouden en door de gevallen neerslag minder droog is. 

We houden de kade nat omdat hier veen in het dijklichaam zit. Dijken van veen zijn veel lichter dan dijken van zand en klei. Als een dijk die veen bevat, indroogt dan wordt deze nog lichter. Als de dijk te licht wordt dan kan het in een extreem geval voorkomen dat de dijk de druk van het water niet meer kan weerstaan. Door de kade langs het Afwateringskanaal Steendam-Tjuchem nat te houden, waarborgen we de veiligheid. 

De andere veenkades vertonen geen bijzonderheden. Daarom inspecteren we deze week alleen de kade langs het Afwateringskanaal Steendam-Tjuchem.


 
 

Volg ons op

Droogtenieuws week 34