Droogtenieuws week 33

15-8-2019

Hier leest u het meest actuele droogtenieuws.

Update donderdag 15 augustus 2019, 10.00 uur

Wateraanvoer stabiel

In de gebieden waar we water kunnen aanvoeren is de situatie stabiel. Dit heeft te maken met het koelere weer en de gevallen neerslag. 

Geplaatste noodpompen bij aanvoergemalen Veendam, Vennix en Ter Apelkanaal worden daarom verwijderd. De aanvoergemalen hebben geen extra hulp meer nodig om het water het gebied in te pompen.  

Doordat er neerslag valt, hoeven we minder water aan te voeren. We laten in Groningen 10 kuub (10.000 liter) per seconde binnen. Maximaal kunnen we 20 kuub (20.000 liter) per seconde aanvoeren. 

Waterafvoer

Door de gevallen neerslag is het waterpeil in de sloten en kanalen iets gestegen. We moeten daarom water afvoeren. Wanneer we geen water afvoeren, ondervindt de scheepvaart hiervan hinder.  

Grondwaterstand laag

Ondanks de gevallen neerslag zijn de grondwaterstanden in ons gebied laag. Er is daarom nog steeds sprake van droogte. De grondwaterstanden in het Drentse deel zijn op dit moment lager dan de laagste stand in 2018. Het beregeningsverbod in het Drentsche Aa-gebied houden we daarom voorlopig in stand. 

Dijken

Vanaf volgende week houden we de kade langs het Afwateringskanaal Steendam-Tjuchem één keer per week nat. Tot deze week deden we dit twee keer per week. We zien dat de kade door het nathouden en door de gevallen neerslag minder droog is. 

We houden de kade nat omdat hier veen in het dijklichaam zit. Dijken van veen zijn veel lichter dan dijken van zand en klei. Als een dijk die veen bevat, indroogt dan wordt deze nog lichter. Als de dijk te licht wordt dan kan het in een extreem geval voorkomen dat de dijk de druk van het water niet meer kan weerstaan. Door de kade langs het Afwateringskanaal Steendam-Tjuchem nat te houden, waarborgen we de veiligheid. 

De andere veenkades vertonen geen bijzonderheden. Daarom inspecteren we volgende week alleen de kade langs het Afwateringskanaal Steendam-Tjuchem. 


Update maandag 12 augustus, 12.00 uur

Nog steeds droogte; wel verbetering watervoorziening
Nu de temperaturen en neerslag in augustus gunstiger zijn dan in de laatste weken van juli, ziet waterschap Hunze en Aa’s ook verbetering in de watervoorziening. Het nog enige beregeningsverbod (in het Drentse Aa-gebied) is vanaf vandaag enigszins flexibeler.

In het Droogte-overleg van vanochtend is besloten alle konvooivaarten op te heffen. Dat betekent dat de sluizen bij Dorkwerd en Slochterdiep overgaan naar normale dienstregeling.

Controleren

De waterkwaliteit is nog steeds goed te noemen. Alleen in en rondom Wildervank zijn enkele dode dieren gezien. Wij controleren daar deze dagen wat vaker.

En hoewel de omstandigheden langzaam beter worden is de droogte dus nog lang niet voorbij. Het neerslagtekort ligt in ons gebied nog steeds boven de 200 mm. Daarom inspecteren we deze week de veenkades weer en besproeien het traject van Steendam-Tjuchem twee keer.
​​​

Volg ons op

Droogtenieuws week 33