Dode waterdieren Langeboschemeer

17-7-2019

In het Langeboschemeer in Veendam zijn dode waterdieren aangetroffen.

Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Op dit moment is niet bekend wat de oorzaak is. Een mogelijke oorzaak kan blauwalg of botulisme zijn. Het advies voor mens en dier is daarom om niet te zwemmen in zwemplas Langebosch of wateren die met de zwemplas in verbinding staan. 

De zwemplas Koetshuis in Veendam staat niet in verbinding met deze wateren. Hier kan veilig gezwommen worden.

De gemeente blijft het water deze week controleren op dode waterdieren, onder andere om botulisme te voorkomen. 

Blauwalg

In zwemplas Langebosch is eerder al een negatief zwemadvies afgekondigd door de provincie Groningen vanwege de aanwezigheid van blauwalg in het water. Blauwalg is een bacterie die niet alleen mensen ziek kan maken, maar ook dieren. Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten. 

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof (botuline) af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. 

Melden

Ziet u een enkele dode watervogel of vis? Dan kunt u dit doorgeven via dit formulier​

Ziet u meerdere dode watervogels of vissen? Dan kunt u contact opnemen met ons calamiteitennummer via 0900 33 66 990. 

Volg ons op

Dode waterdieren Langeboschemeer