Deltacommissaris enthousiast over Groene Dollard Dijk

26-4-2013

Vandaag (26 april) was Deltacommissaris Wim Kuijken op bezoek in ons gebied. Hij heeft zich laten informeren over onze plannen om de dijk bij de Dollard aan te passen naar een Groene Dijk.

“Ik ben erg enthousiast over wat ik hier in Nieuwe Statenzijl heb gezien en gehoord. De Groene Dollard Dijk is een mooi voorbeeld van een innovatieve manier van dijkversterking. Dijk en kwelder* zorgen er samen voor dat waterveiligheid  op lange termijn kan worden verzekerd”, aldus Kuijken.

Dollard dijk moet aangepast

Omdat de huidige dijk langs de Dollard niet voldoet aan de normen voor de toekomst, moet deze op termijn worden aangepast. Met internationale partners en deskundigen is tijdens het symposium ‘Groene Dollard Dijk’ in januari van dit jaar gesproken over de manier waarop dit kan worden gerealiseerd.

Flauw talud met slib uit eigen Dollard

Hunze en Aa’s doet al een tijdje onderzoek naar de mogelijkheden van een Groene Dollard Dijk. Dat is een dijk met een flauw talud en grasbekleding. Het is een alternatief voor de traditionele manier van dijkversterking met asfalt of basaltblokken. We onderzoeken hoe we dit duurzaam kunnen realiseren met slib uit de Dollard. De uitvoering van dit plan is over ongeveer tien jaar gepland

Partners

Partners in dit onderzoek zijn het Deltaprogramma Waddengebied, Deltares, WUR en Rijkswaterstaat
 
*land dat vóór een dijk ligt 

Twee dagen wandelen langs @ons_water in de @GemWesterwolde https://t.co/ydnEDztYeR

Volg ons op

Deltacommissaris enthousiast over Groene Dollard Dijk