Mogelijk botulisme in vaart en kanalen Assen

1-8-2014

In de Drentse Hoofdvaart, Noord-Willemskanaal en Havenkanaal in Assen zit mogelijk botulisme. Er is een aantal dode eenden aangetroffen. Deze zijn inmiddels geruimd.

Er wordt nu onderzocht door de provincie Drenthe en het waterschap of het daadwerkelijk om botulisme gaat en om welke variant. Over een week zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

Ga niet in het water

Hoewel de vaart en kanalen niet officieel als zwemwater aangemerkt zijn, wordt er wel veel gezwommen. Met name bij de sluis in Peelo. Wij raden u aan om niet in het water te gaan, dit geldt ook voor honden.

Wat is botulisme?

Botulisme is een bacterie die het beste groeit in zuurstofarm, stilstaand water met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Het komt van nature voor in de darm van watervogels en vissen. Dit is normaal gesproken geen probleem. Maar wanneer de temperatuur stijgt en de vogel of vis sterft, vermenigvuldigen de bacteriën in rap tempo en raakt het water besmet. De meeste varianten zijn ongevaarlijk voor mensen, maar dieren kunnen er toch flink ziek van worden.
 

Volg ons op

Mogelijk botulisme in vaart en kanalen Assen