Droogtenieuws week 34

23-8-2018

Droog is het nog steeds, maar het wordt gemakkelijker. Het waterbeheer rondom de droogte is onder controle.

​Plaatselijk zijn er een paar knelpunten, zoals bijvoorbeeld een verstopte duiker, wat de doorvoer van water belemmert. Zaken die redelijk snel op te lossen zijn. We kunnen het water goed op peil houden. Ook in het bekensysteem van de Hunze en de Drentsche Aa lijkt het gemakkelijker te worden. Hoewel we daar inmiddels weer wat stroming zien, blijven we het waterleven daar goed in de gaten houden.

Veel minder verdamping

Dat het gemakkelijker wordt, komt met name door de temperatuur en de bewolking. Hierdoor verdampt er veel minder water. De neerslag die valt, valt op enkele plekken. Dat is dus nog niet de oplossing voor de droogte die is ontstaan. De bodem is nog steeds droog. Er is nog steeds sprake van watertekort.

Minder wateraanvoer 

Dat geldt niet voor de watergangen. Deze zijn op peil. Omdat er veel minder water verdampt en er veel minder beregenaars zijn, voeren we minder water aan. Bij Dorkwerd komt er nog 10 m3 water per seconde binnen. Een paar weken terug was dat nog 20 m3.
De extra pompen die bij onze doorvoergemalen zijn geplaatst, zijn weer verwijderd. Alleen de noodpompen bij gemaal Vennix staan nog standby.

Zout water

Eerder deze week hebben we gespuid bij de Oude Zeesluis in Delfzijl om verzilting tegen te gaan. Het zoute water komt met de schepen mee het Eemskanaal op als ze vanaf zee via de schutsluis het land in varen. We zagen de zouttong verder het Eemskanaal op komen. Dat is voor ons het moment om te spuien. Het te zoute water stroomt daarmee weer terug naar zee.

Verwachting

Voor de komende dagen wordt regen voorspeld, waarna de temperatuur weer zal stijgen. Normaalgesproken kunnen we IJsselmeerwater blijven aanvoeren. En daarnaast moeten we ons alvast gaan voorbereiden op het komende natte seizoen en de daabij behorende waterafvoer. Ook al lijkt dit nu nog heel ver weg.

 

Volg ons op

Droogtenieuws week 34