Muskusrattenbeheer

Muskusrattenbeheer is nodig omdat deze diersoort veel schade aanricht. Door het graven van gangen in taluds is de muskusrat een bedreiging voor onze dijken, gemalen en de wegen. We moeten de populatie muskusratten zo klein mogelijk houden voor uw veiligheid.

Noodzakelijk

Ook agrariërs hebben last van muskusratten. Zij zakken regelmatig met tractors weg in gangen van muskusratten. Muskusratten kennen geen natuurlijke vijanden, dus beheer door het waterschap is noodzakelijk.
 
Schade door graafwerk van een muskusrat. Schade veroorzaakt door graafwerk van de muskusrat

Hoe beheren we muskusratten?

De jonge muskusratten worden in het voor- en najaar actief omdat ze op zoek gaan naar een eigen territorium. Onze muskusrattenbeheerders trekken er dan op uit met vangmateriaal.  Ze plaatsen deze op de route waar de muskusratten langs zwemmen.
Vanaf april hebben de muskusratten een vaste plek. Onze beheerders speuren vanaf dat moment sloot voor sloot af om klemmen te plaatsen in de woningen van de gravers.

Hoe ziet een muskusrat eruit?

  • Lengte: 30 – 35 centimeter
  • Gewicht: 1 – 1,5 kilo
  • Lange staart van 25 centimeter
  • Donkerbruine vacht
  • Stompe kop
  • Kleine oren vallen weg in de vacht

Waar meldt u een muskusrat?

Als u een muskusrat heeft gezien mail dat dan naar muskusrat@hunzeenaas.nl of  bel 0598 69 38 00. Onze muskusrattenbeheerders ondernemen dan zo snel mogelijk actie.
Zo kunt u de muskusrat herkennen: zwemmend
Zo kunt u een muskusrat herkennen: zwemmend 

 

​ ​​​​​​

Volg ons op

Muskusrattenbeheer