Wat u zelf kunt doen

Voor Hunze en Aa’s is het belangrijk dat grondwater en oppervlaktewater zo min mogelijk vervuild is. Zodat planten en dieren ongestoord kunnen leven. U kunt daaraan een steentje bijdragen. Hieronder leest u tips hiervoor.

Verf, kwasten en rollers

Na gebruik bewaart u uw kwasten en rollers afgesloten met een beetje oplosmiddel. Of bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. Maak ze nooit schoon onder de kraan; vang het water op in bijvoorbeeld een koffiefilterzakje en behandel het als chemisch afval.

Schone was met minder wasmiddel

Minder wasmiddel maakt uw was of vaat even schoon.  En is beter voor uw kleding, uw portemonnee en voor de natuur. Er zijn vaatwasmiddelen waarin geen fosfaten zitten. Als u deze middelen koopt helpt u het oppervlaktewater helder en gezond te houden.

Auto wassen

Was uw auto in de wasstraat. Thuis wassen betekent dat de wasmiddelen  in de grond trekken. In de wasstraat vangt men het water op. 
 
Auto wassen in de wasstraat is beter voor het milieu

Giftige bestrijdingsmiddelen

Gebruik geen  giftige bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen vormen een serieuze bedreiging voor planten en dieren. Onkruid kunt u ook veilig bestrijden. Worteldoek onder de bestrating en scherp zand in de voegen helpt tegen onkruid. Bestrijden lukt ook met een borstel, een bosmaaier, heet water, azijn en natuurlijk met schoffelen en krabben!

Schoonmaken van stoep en terras

Vegen of borstelen is de schoonste manier om uw stoep en terras schoon te maken. Wilt u toch een schoonmaakmiddel gebruiken, kies dan voor een afbreekbaar middel zoals groene zeep. Voorkom het gebruik van agressieve middelen, bijvoorbeeld chloor.

Halfopen bestrating

Kies voor uw tuinpad een bestrating van bijvoorbeeld schors, schelpen en grind. Halfopen bestrating is waterdoorlatend; het helpt verdroging van de bodem te voorkomen.

Regenwater benutten

U kunt regenwater dat op uw huis valt opvangen in een regenton. Of u kunt het water direct in de tuin laten vloeien. Regenwater is bij uitstek geschikt om de planten in tuinen en gazons te voeden. Veel beter dan het gebruik van (duur) drinkwater. Bovendien voorkomt het verdroging.

Volg ons op

Wat u zelf kunt doen