Wittebroodsweken

14 augustus 2017 - Op 1 augustus ben ik begonnen als Dijkgraaf bij het waterschap Hunze en Aa’s. Voor het eerst sinds jaren sla ik, komend uit Annen, niet meer linksaf op de Kielsterachterweg, maar rij ik rechtdoor via de Woortmanslaan naar het Waterschapshuis in Veendam. Een prachtig gebouw bij de entree van Veendam, gelegen aan de rotonde.

Vandaag doe ik dat nu twee weken en heb het gevoel dat ik opnieuw in de wittebroodsweken zit. De routine en de zekerheden van het burgemeestersambt zijn weg. Veel is nieuw en ik ontdek beetje bij beetje het waterschap als bestuursorgaan. Verantwoordelijk voor veiligheid, voldoende en schoon water.

Gelukkig word ik daarbij geholpen door mijn nieuwe collega’s. Al snel ben ik onder de indruk van de grootsheid en diversiteit van het waterschap. Ik ben een gevoelsmens en wil graag dingen zien. Daarom is het mooi dat secretaris-directeur Harm Küpers me meeneemt het waterschapsgebied in. Dat is groot. Zo’n 213.000 hectare en dus onmogelijk om in één keer te zien en te begrijpen.

Toch doen we een poging. Zo maak ik kennis met ondermeer de zeedijk, het gemaal Rozema, het waterbergingsgebied van de Onnerpolder, de collega’s van de werkplaats in Veele, de rioolzuivering in Assen en fietsen mijn vrouw en ik op zondag naar de Witte Molen bij Haren (ook Hunze en Aa’s).

En daar ga ik de komende weken/maanden mee verder. Het waterschap staat midden in de samenleving. We werken samen met negentien gemeenten en twee provincies, zijn verenigd in de Unie van Waterschappen. Het kan allemaal niet in één maand en dat hoeft ook niet.

De wittebroodsweken zijn begonnen en ik geniet van iedere minuut. Het is een eer om van zo’n prachtig waterschap Dijkgraaf te zijn en u mee te nemen op mijn ontdekkingsreis.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Assen, we hebben er 13 in ons gebied.


Het prachtige oude gemaal Cremer met daarachter het indrukwekkende gemaal Rozema


Uitzicht vanaf gemaal Onnerpolder op het Drentsche Diep. De Onner- en Oostpolder bieden een enorme ruimte voor waterberging voor die momenten dat het nodig is.
 

 

 

Volg ons op

Wittebroodsweken