Westerwolde

Op een mooie ochtend in juni vertrek ik met de fiets achterop de auto naar Smeerling in de gemeente Westerwolde. Smeerling bestaat uit acht verspreid liggende boerderijen uit de 18e eeuw en ligt in het dal van de Ruiten Aa. Ik vind het een plaatje als ik er ben. Werkelijk prachtig en net alsof de tijd er stil heeft gestaan. Niet voor niets heeft het het predicaat Beschermd dorpsgezicht.
Mijn gastheer zwaait mij enthousiast toe. De laatste keer dat we elkaar zagen was toen ik vorig jaar afscheid nam als burgemeester van Slochteren. Hij is Rieks van der Wal, hoofd Staatsbosbeheer Groningen en al jarenlang in deze provincie het gezicht van Staatsbosbeheer.

Ontwikkeling rond Ruiten Aa

Rieks laat me vandaag de ontwikkeling van het gebied rond de Ruiten Aa zien. Dat doen we op de fiets. Een picknicktafel is onze eerste stop. Daarop turen we op de kaart van het gebied. Ondertussen genieten van de muziek van de natuur. Vogels fluiten, kikkers kwaken en de wind ruist door de bomen. In de verte zien we een rood dak van een oude boerderij. “Kijk”, zegt Rieks: “daar woonden mijn opa en oma”. En hij vertelde dat toen hij een klein jochie was hij daar begin jaren zestig naar grote graafmachines stond te kijken. Deze maakten van het kronkelende riviertje de Ruiten Aa een rechte sloot. Alles voor de economische vooruitgang. En hoe indrukwekkend de kleine Rieks het ook vond, zijn opa was een wijs man en dacht er anders over. Ze verklooien alles, was zijn mening. Er volgde een ruilverkaveling en economische ontwikkeling, maar of het nu echt allemaal beter werd is maar zeer de vraag.

Herinnering aan oude tijden

Ik kon me het landschap van toen niet voorstellen. We zaten op de picknicktafel in een prachtig landschap. Rieks wijst me op een oude stuw. Deze ligt desolaat in het gras. Het is een herinnering aan oude tijden geworden. Ooit was daar de loop van de Ruiten Aa, een rechte sloot.
Zo’n 25 jaar geleden kwamen vertegenwoordigers van de grondeigenaren, overheden, natuurorganisaties, Staatsbosbeheer en waterschap bijeen in wat nu Gasterij Natuurlijk Smeerling heet. Daar werd, zoals Rieks dat noemt, de troonrede van Smeerling geschreven. Een toekomstvisie op het gebied, waar natuurwaarden terug zouden moeten komen, gekoppeld aan landschapsontwikkeling en waterveiligheid. En zo volgde onder aanvoering van de gebiedscommissie een lange periode van herinrichting.

Best bewaarde geheim van Nederland

We fietsen verder en volgen de loop van de Ruiten Aa richting Terwupping, ondertussen genieten we van het landschap. We zien prachtige zichtlijnen, de Oude Loop, de door ons ingerichte vispassages, passeren de Geselberg (waar ooit ‘heksen’ verbrand werden) en komen uiteindelijk weer in Smeerling.
Ik ben onder de indruk van al datgene dat hier bereikt is. Alles komt hier samen. Wat ooit begon met de troonrede van Smeerling is uitgegroeid tot het best bewaarde geheim van Nederland.
De opa van Rieks zou trots zijn op zijn kleinzoon.
 
Rieks 430.jpg
Gastheer Rieks van der Wal van Staatsbosbeheer
 

Ruiten Aa 430.jpg 

De prachtige natuur rond Ruiten Aa


Ruiten Aa - recht - 430.jpg
De Oude Loop


Vistrap 430.jpg
Vistrap

Volg ons op

Westerwolde