Stormseizoen begonnen

11 oktober 2017 - Het stormseizoen is begonnen en dus ligt op een morgen het ‘Handboek dijkbewaking’ op mijn bureau. Binnen het waterschap zie ik ineens mensen onrustig worden. Er waait een bijzondere wind, net of de storm er al is. Het is een beetje het zelfde gevoel als toen ik bij sportcentrum Kardinge in Groningen werkte. De wisseling der seizoenen bracht telkens weer een nieuwe dynamiek los. Als de ijsbaan weer open ging kwam het hele sportcentrum tot leven. Dat gevoel merkte ik onmiskenbaar de afgelopen weken ook binnen het waterschap. Zo van: ’we gaan weer los’.

Het waterschap zorgt voor de veiligheid. Daarom moeten alle dijken nog één maal voor het stormseizoen gecontroleerd worden. Het gaat om zo’n 850 kilometer dijken langs kanalen en zo’n 27 kilometer zeedijk.

Ik schuif aan bij een briefing van medewerkers die die controles uitvoeren. In ploegen van twee wordt er op uitgetrokken. Ik zie tot mijn verrassing veel mensen ‘van kantoor’ en van de buitendienst aan tafel zitten. Daarmee vergroten we de betrokkenheid van onze kantoormensen bij het werk buiten en verkleinen we de afstand tussen de buitendienst en kantoor. Ik merk al snel dat die afstand er feitelijk niet is. Als in een waar familiebedrijf maken de koppels afspraken en gaan aan de slag.

Tijdens de week van de dijkinspectie worden we ingehaald door het weer. Op donderdag 5 oktober gaan de coupures in Delfzijl dicht. Voor het eerst dit seizoen. Waterschap Noorderzijlvest voert dit voor ons uit. Als ik ter plaatse ben valt onmiddellijk de rust op waarmee de operatie wordt uitgevoerd. Binnen de kortste keren sluiten enorme deuren het havengebied af en houden Delfzijl droog. 

Voor de zeedijk staat die avond een oefening gepland en ga ik naar gemaal Rozema in Termunterzijl. Opnieuw word ik geraakt door de betrokkenheid van de collega’s. Mooi om te zien. Na een korte instructie mogen we op pad. DB leden Jan Batelaan en Tjip Douwstra oefenen ook mee. Ik sluit me na een kort interview voor RTV Noord snel aan bij Roelof en Harm en we vertrekken naar ons deel: gemaal Fiemel en de Punt van Reide. We controleren afsluitingen, checken de communicatie in gemaal Fiemel, lopen de dijk op en staan in de volle wind naar Emden te kijken. Wat een moment om zo in alle stilte en daarbij bekeken door tientallen schapen over de drooggevallen Eems Dollard naar de lichtjes ver weg te kijken. Een indrukwekkende plek. ’t Kon minder dat momentje op de dijk bij Breebaart.

Als we terug zijn, nemen we hartelijk afscheid. Ik ben onder de indruk van de gedrevenheid en professionaliteit. Laat het stormseizoen maar beginnen.


Als het water bij de kust van Delfzijl 3.00 m+NAP is, schuift aan weerzijden van de haven een deur over de weg, zodat Delfzijl en achterliggend land droge voeten houdt.
Gemoedelijkheid voorafgaand aan de oefening van de dijkwacht.

Met de dijkwachten de zeedijk op; nu met redelijk weer al indrukwekkend, laat staan als het er stormt.


 

Volg ons op

Stormseizoen begonnen