Roest

16 oktober 2018 In de vroege ochtend rij ik naar Termunterzijl. Het is een prachtige ochtend. Als ik via de N33 bij Gieten rij schijnen de eerste zonnestralen door flarden van grondmist me tegemoet. Ik zie de silhouetten van twee tractoren op het land. De boeren zijn er vroeg bij want de aardappels worden gerooid. Even verder op wordt een slootkant gemaaid. De wisseling der seizoenen komt eraan, al zou je het qua weer niet zeggen. Vlak voor Delfzijl verlaat ik de N33. Voor mij is de zon één grote rode bal geworden. Ook vandaag wordt het een prachtige dag.


Bij gemaal Rozema is het al druk. En niet zonder reden. Preventief worden vijf zogenoemde tolkleppen vervangen. De tolkleppen zijn te vergelijken met grote draaideuren die voorkomen dat zeewater door de dijk heen het afwateringskanaal instroomt. De tolkleppen zijn erg belangrijk voor de veiligheid van de Groningers. Tijdens de jaarlijkse inspectie bleek dat de kleppen waren aangetast door roest. Daarom worden ze vervangen door nieuwe exemplaren van RVS. Een bijzondere klus, die het waard was om te bekijken.


De tolkleppen bevinden zich in de kelder van het gemaal, daar waar we normaal gesproken het overtollige water de zee op malen. Deze doorgangen staan nu droog om te kunnen werken. Een gespecialiseerd bedrijf haalt de oude deuren eruit en vervangt deze door nieuwe. Dat gaat letterlijk deur voor deur. De hele klus duurt enkele weken. Maar gelukkig zit het weer mee en gaan de werkzaamheden probleemloos.


RTV Noord was met radio en tv aanwezig om opnames te maken. En dat was al een belevenis op zich, want wat is er mooier dan dit in de kelder van het gemaal te doen.  Collega Jan vertelt in de kelder het verhaal op een heldere manier. Ondertussen is het prachtig om te aanschouwen. Op professionele wijze wordt tekst en uitleg gegeven. Gemaal Rozema, ons statige gemaal in Termunterzijl. Ooit de vervanger van stoomgemaal Cremer. Onze trots en tegelijkertijd steun en toeverlaat in natte tijden. Waar als het nodig is miljoenen kuub water naar buiten worden gepompt staan nu verslaggever en waterschapper op de bodem te kijken naar een deur die als het moet Groningen veilig houdt.


De waterschapswereld blijft knap indrukwekkend. Elke dag weer.

Tolklep roest 430.jpg
Een van de roestige tolkleppen van Rozema.
RTVNoord 430.jpg
RTVNoord-verslaggever Wiebe Klijnstra daalt af richting de nieuw geïnstalleerde tolklep.

Tolkleppen Rozema - nieuw 430.jpg
De nieuw geïnstalleerde tolklep.

RTVNoord 430 - 2.jpg
Collega Jan wordt geïnterviewd door RTVNoord-verslaggever Jan Been.


Volg ons op

Roest