Op pad

maart 2019 - Het is verkiezingsdag, 20 maart 2019. In een ander leven als burgemeester ging ik dan de stembureaus binnen de gemeente Slochteren langs. Gewoon om belangstelling te tonen, maar ook om de leden van het stembureau te danken voor hun inzet en om hun veel succes te wensen bij het tellen van de stemmen. Want sinds het herinvoeren van het prehistorisch handmatig tellen is dat tegenwoordig een hele klus. Als dijkgraaf wilde ik die traditie in stand houden. Nu is het onmogelijk om alle stembureaus in ons gebied te bezoeken, maar één per gemeente moest kunnen. En dus ging ik op pad.

Het is half acht als we vertrekken. ‘We’ zijn mijn collega van Communicatie Derk Eimers en ik. Met een mooi gepoetste blauwe auto beplakt met logo’s van het waterschap vertrekken we. Achter in de auto liggen verse gevulde koeken voor de leden van de stembureaus. We hebben een strak schema en willen vijftien stembureaus bezoeken.

De eerste stop is in Appingedam. In buurtgebouw Westerdraai zit een enthousiast stembureau. Ze zijn blij met de koeken en de sfeer zit er al goed in. Via Delfzijl en Winschoten komen we in Pekela. Daar wacht RTV Noord voor een reportage. Ook hier enthousiaste mensen. Er hangt een goed sfeer in de lucht. Snel verder. In Veendam komt burgemeester Sipke Swierstra in ons waterschapshuis langs om te stemmen. Daarna via Stadskanaal naar Nieuw-Weerdinge. We liggen nog steeds op schema. Te vroeg gejuicht, want in de gemeente Emmen gaat het mis.

“Zullen we een kroketje gaan eten?” vraagt burgemeester Eric van Oosterhout aan me. Dat klinkt goed. Zeker als Eric aangeeft dat de kroketten van Rien wereldberoemd zijn, ben ik om. En dat in Nieuw-Weerdinge! Even later wachten we op onze kroketten. Terloops vraag ik aan Derk of we nog op schema liggen. We denken van wel. De kroket met wilde sockeye zalm is de lekkerste kroket die ik mij kan heugen. Terwijl we de laatste hap wegkauwen, lopen we naar onze auto, want we liggen serieus achter op het schema. Nu hoeft dat niet zo erg te zijn, ware het niet dat burgemeester Jaap Velema van Westerwolde op ons wacht.

Als we ruim twintig minuten te laat aankomen, kijkt de burgemeester me streng aan. Als ik uitleg wat we gedaan hebben en dat de kroket naast lekker ook bijzonder heet was en zorgde voor een flinke blaar in de mond, barst het stembureau in lachen uit. Meewarige begripvolle blikken zijn mijn deel. We gaan snel verder en lopen weer in op het schema. In Assen spreken we burgemeester Marco Out en RTV Drenthe. Bij het Wilhelmina ziekenhuis is ook sprake van een mooie opkomst en dito stemming. Onderweg snel even eten in Noordlaren en weer door. Via Haren eindigt de ‘Tour du stembureaus’ in het gemeentehuis van Midden-Groningen. De teller staat inmiddels op zo’n 260 kilometer en we hebben zo’n 96 gevulde koeken uitgedeeld.

Thuis wil ik de uitslagen volgen op tv. Zover komt het niet. Terwijl ik terugdenk aan de prachtige dag, zakken de luiken. Die uitslag, die komt morgen wel.


Er was ook een stembureau in ons eigen waterschapshuisVoor het jarige stembureaulid was er natuurlijk een bloemetjeBlaar in mn mond en achter op de planning, maar wat was ie lekker

 

Volg ons op

Op pad