Hoog water

15 januari 2018 - Het nieuwe jaar begint met code geel. Er is veel water gevallen, de bodem is verzadigd en de sloten zitten vol. De waterschappen komen in actie en laten de gemalen maximaal draaien om het vele water kwijt te raken. Iedere gevallen drup moet via een indrukwekkend stelsel van gemalen, stuwen en sluizen worden afgevoerd. Zo ook in ons gebied. Via de spuisluizen werd per dag zo’n 10 miljoen m³ op zee geloosd. Als er in de eerste week van januari ook nog een stevige westerstorm komt, is iedereen bij het waterschap paraat. 

Op de dag dat de eerste storm van het nieuwe jaar over Nederland raast en voor het eerst alle vijf stormvloedkeringen gelijktijdig dicht zijn, ga ik naar Termunterzijl. Onderweg is het uitkijken. De wind blaast de regen krachtig tegen de auto aan en overal liggen takken. In Termunterzijl aan de voet van de dijk is het niet minder rustig. Binnenin het gemaal ogenschijnlijk wel. Toch wordt er hard gewerkt. De pompen draaien op volle toeren. Zo’n 3000 m³ water per minuut  gaat de zee op en voeren we af. 

Na een onstuimige en natte blik over de dijk ga ik naar Nieuwe Statenzijl. Onderweg bij gemaal Fiemel kijk ik nog even weer over de dijk. Het water is wild en woest en beukt onstuimig tegen de zeedijk. Een fascinerend gezicht!

Als ik bij Nieuwe Statenzijl aankom is het weer niet anders. Ik besluit ook hier de dijk op te gaan. De westenwind duwt me tegen de dijk aan. Als ik boven ben heb ik de nodige moeite om me staande de houden. Ik zie Nieuwe Statenzijl op een manier zoals ik het indrukwekkende complex en omgeving nog niet eerder heb gezien. Het landschap oogt surrealistisch en is gehuld in een bruinachtig licht en woeste golven. De Kiekkaaste lijkt ver weg eenzaam in de golven van de Dollard te staan. De windwijzer is door de harde wind plat tegen de grond gewaaid. Wat een indrukwekkend gezicht! Tegen de wind en regen in daal ik de dijk weer af en zoek de warme, maar vooral droge auto weer op. 

Als ik na een interview bij RTV Noord, naar huis rij, denk ik na over een indrukwekkende dag met veel wind en water, maar bovenal ben ik trots op de collega’s van het waterschap. Zij zorgen ervoor dat de overlast van al dat water beperkt blijft en niet tot onveilige situaties leidt.

De volgende dag zie ik bij het beekdal van de Drentsche Aa bij Schipborg hoe indrukwekkend mooi deze hoeveelheid water in de natuur kan zijn. De Drentsche Aa is buiten de oevers getreden en dat levert mooie plaatjes op. Het is er druk met wandelaars die onder de indruk zijn van het vele water. We spreken over de kracht van de natuur en de functie van de waterschappen. Dit zijn de momenten dat beiden niet ter discussie staan.

Bibberig beeld door de wind: Zie hoe plat de waaiboei ligt. 

Het waterpeil was op deze peilschaal niet meer af te lezen. Het water stond uitzonderlijk hoog.

Het prachtige beekdal van de Drentsche Aa. In de beekdalen mogen de oevers overstromen.
 

Volg ons op

Hoog water