Eén jaar dijkgraaf

6 augustus 2018 - Heeft u dat ook wel eens dat u denkt: “waar blijft de tijd?”. Ik had dat de afgelopen weken. Terwijl Nederland zucht onder de ergste droogteperiode sinds jaren. De periode waarin de medewerkers van de waterschappen er alles aan doen om zo lang mogelijk water beschikbaar te houden voor mens en natuur.
 
Ik reed met onze secretaris-directeur Harm Küpers naar Ommelanderwijk waar we in verband met de droogte extra pompen plaatsten. We wilden ter plekke zien hoe dat ging. En terwijl we de Sluisweg opdraaien realiseerde ik me dat ik daar ongeveer een jaar geleden van diezelfde Harm een spoedcursus waterschapskunde voor beginnende dijkgraven kreeg. Ik zat midden in mijn wittebroodsweken. Toen dacht ik: “waar blijft de tijd?”. 

Actief invulling geven aan partnerschap

Alweer een jaar dijkgraaf. Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Een jaar dijkgraaf! Een jaar geleden reed ik voor het eerst van Annen via Spijkerboor naar het waterschapshuis in Veendam. Geen burgemeester van het prachtige Slochteren, maar dijkgraaf van een enorm Drents-Gronings gebied. Niet meer aan de slag met een herindeling en het aardbevingsdossier, maar functioneel met voldoende, veilig en schoon water. Niet meer dagelijks in de spotlights staan als burgemeester, maar meer op de achtergrond als dijkgraaf. Het speelveld veranderde. Je niet druk maken over het wel en wee van één gemeente en haar inwoners, maar actief invulling geven aan partnerschap met negentien gemeenten en twee provincies. Samen met de collega’s van de andere waterschappen op zoek naar antwoorden waar we in Nederland de komende decennia voor staan op het gebied van klimaat en veiligheid.

“Ik houd van het openbaar bestuur”

De meest gestelde vraag van het jaar was: “welk ambt vind je mooier? Dat van burgemeester zijn of dat van dijkgraaf?”  Het antwoord daarop is oprecht niet eenvoudig te geven. En eigenlijk wil ik helemaal niet kiezen. Beiden hebben hun eigen dynamiek en uitdagingen. Een burgemeester staat dagelijks volop in de spotlights en heeft niet te klagen over media-aandacht. Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen. Ik heb me er nooit zo druk over gemaakt. Het hoorde erbij. En nu het er minder bij hoort, merk ik dat dat zeker ook weer voordelen heeft. Maar één ding staat voorop. Ik houd van het openbaar bestuur. De publieke taak maakt dat wij in opdracht van de samenleving ons werk doen. Sober en doelmatig, altijd gericht op het algemeen belang.

Trots

Dat kan een burgemeester niet alleen en dat kan een dijkgraaf ook niet alleen. Dat lukt alleen als er keihard wordt gewerkt door bevlogen collega’s die hun werk verstaan. Dat kan alleen als er een bestuur is dat in staat is om zorgvuldig de bestuurlijke afwegingen te maken en durft te besluiten.
En als ik dan als ‘boegbeeld’ op pad ben in het gebied en in gesprek ga met onze partners en inwoners dan ben ik er trots op dijkgraaf te zijn van het prachtige waterschap Hunze en Aa’s.
 
430 de kennismaking met de medewerkers.jpg
Aug. 2017: Kennismaking met de medewerkers
430 hensbeker.jpg
Nov. 2017: Een slok uit de hensbeker tijdens het schouwdiner van waterschap Amstel, Gooi en Vecht
430 trotse dijkgraaf met medewerkers.jpg
Feb. 2018: Een trotse dijkgraaf in gesprek met medewerkers van Hunze en Aa's tijdens herstelwerkzaamheden

430 in gebuik name E-auto's.jpg
Mrt 2018: In gebruikname elektrische auto's

430 boek overhandigen aan gedeputeerde Staghouwer.jpg
Apr. 2018: Overhandiging boek From Sea to Source aan gedeputeerde Staghouwer. Geert-Jan ten Brink schreef het voorwoord van dit boek.

Volg ons op

Eén jaar dijkgraaf