Droge voeten

17 januari 2019 - Het jaar is nog maar net begonnen of het bericht kwam dat er hoog water in aantocht was. Op dinsdag 8 januari kon de zee een hoogte van meer dan 4 meter boven NAP bereiken. Met deze waterstand gaan de coupures dicht en is er volledige dijkbewaking. Nu gebeurt dat wel vaker. Toch was het deze keer anders.

Begin januari verloor het containerschip MSC Zoe een grote hoeveelheid containers. Een aantal was aangespoeld op de stranden van de Waddeneilanden, met als resultaat veel rotzooi op de stranden. Ook op het vaste land was de kustlijn bezaaid met troep. Het merendeel van de ongeveer 270 overboord geslagen containers ligt nog op de bodem van de zee.

Toen bekend werd dat we getroffen werden door storm en hoog water volgde onmiddellijk de vraag of en hoe de impact zou zijn van de ramp met de containers. Er ontstonden al snel beelden van op de zeedijk aangespoelde containers en veel andere rotzooi. Dit maakte dat wij, samen met onze collega waterschappen, alerter waren. Bovendien was er meer dan normale media-aandacht.

Gemaal Rozema is onze uitvalsbasis in tijden van verhoogde paraatheid. Als ik er aankom is het al druk met collega’s van het waterschap. Ik schud vele handen. Na een korte briefing gaan de inspecteurs op pad. Ik volg een ploeg inspecteurs naar gemaal Fiemel. Als we de dijk opgaan waait het behoorlijk en zien we de zee op de dijk beuken. Best imponerend en fascinerend. Verderop, voorbij de punt van Reide is de zee plots veel rustiger. Heeft alles met de ligging van het land ten opzichte van de zee te maken. We hebben de wind in de rug. Vanuit zee kijken twee zeehonden ons aan. Een pracht gezicht.

We gaan terug. De media wil naast deskundige uitleg van collega Gert ook een quote van de dijkgraaf. Bovendien heb ik met CdK René Paas op de coupure in Delfzijl afgesproken. Daar aangekomen is het druk. Het havengebied staat onder water en dat willen mensen best eens zelf zien. Zo ook onze commissaris. Ik leg hem uit wat wij doen en waarom. Ondertussen geven we enkele interviews. Goed om Nederland te laten zien waarom er waterschappen zijn. En het mooie is dat er geen aangespoelde containers zijn aangetroffen.

Het laatste interview vindt aan de voet van de dijk plaats, net naast de vloedlijn. Mooi voor het plaatje. Als we er naar toelopen breekt de zon door. Het lijkt een perfecte stormdag. Schijn bedriegt. Als het interview bijna klaar is, voel ik een drup water, gevolgd door een enorme hoosbui.

Kleddernat stap ik de auto in, op weg naar een nieuwjaarsreceptie. Gelukkig heeft mijn auto airco. Een uurtje later is de broek weer droog.


Er was veel media-aandacht deze keer. College Gert wordt geïnterviewd.


Het is altijd prettig om te vertellen over ons werk. CdK Paas was zeer geïnteresseerd. 

Kleddernat werden we tijdens dit interview aan de voet van de dijk.

Volg ons op

Droge voeten