Print pagina

Dobberen op het Slochterdiep

18 december 2017 - Op een mooie vrijdagmorgen rij ik via Harkstede naar Lageland. Bij de legendarische IJzeren Klap parkeer ik de auto. Rechts zie ik de prachtige ijsbaan. Daar zijn heroïsche wedstrijden gereden. Alweer enkele jaren geleden mocht ik daar de, vooralsnog, laatste winnaar Freddy Wennemars feliciteren. Maar daarvoor kom ik nu niet. Ik ben terug in Slochteren om als dijkgraaf aanwezig te zijn bij de opening van het Slochterdiep.

Het gebied waterhuishoudkundig en ecologisch op orde brengen. Dat was het idee van project Slochterdiep en zijtakken. We realiseerden visvriendelijke oevers voor de ecologische waterkwaliteit, verhoogden en versterkten kades voor de veiligheid tegen overstromingen en we baggerden het Slochterdiep. Ook werd de weg naast het Slochterdiep aangepakt.Een hele klus die nu is afgerond. Tijd voor een bescheiden feestje.

Bij de IJzeren Klap was het al gezellig druk met medewerkers en bestuurders van gemeente Slochteren, de aannemer en het waterschap. Maar ook diverse omwonenden zijn onze gast.

Met een rondvaartboot gaan we het Slochterdiep op. Het is een mooi gezicht al die mensen op de rondvaartboot die meestal door de grachten van Groningen vaart en nu ons van dichtbij het vernieuwde Slochterdiep laat ervaren. 

En dan gaat het mis. Terwijl achter ons de IJzeren Klap weer dicht gaat en we ons de koffie en thee goed laten smaken, verliest de boot vaart en komt tergend langzaam tot stilstand tegen een geheel vernieuwde oever aan. En daar dobberen we dan op het Slochterdiep in een boot die pech heeft.

Er wordt snel geschakeld en binnen de kortste keren is er een onderhoudsploeg uit Groningen onderweg. We gooien het programma om: eerst lunchen en daarna de plichtplegingen. In een heerlijk najaarszonnetje ontstaat een gezellig keuvelend gezelschap van gemeente, aannemer, omwonenden en waterschap. Ondertussen worden de verrichtingen van de inmiddels aanwezig reparatieploeg, van deskundig commentaar voorzien, hoopvol gadegeslagen.

Na drie kwartier kunnen we verder en zien een prachtig vernieuwd Slochterdiep. We worden meegenomen in de verhalen van de mensen die hieraan hebben gewerkt, zien de natuurvriendelijke oevers en genieten van het werkelijk prachtige resultaat.

Die nieuwe kantelstuw bij de Woltersummer Ae is het decor voor de officiële openingshandeling. Oud-collega, wethouder Anja Woortman en nieuwe collega, dagelijks bestuurslid bij het waterschap, Tjip Douwstra spreken hun waardering uit voor het vele werk dat verricht is en roemen de samenwerking tussen gemeente, omwonenden, aannemer en waterschap.

Het Slochterdiep is een prachtig voorbeeld van partnerschap. Dat daarop maar vele bootjes mogen dobberen.


En daar dobberen we dan

De openingshandeling door mijn oud-collega en nieuwe collega


Dat er nog veel mag worden gedobberd

 

 

Volg ons op

Dobberen op het Slochterdiep