De Rechter

21 december 2018 - Eind april bezocht ik een bijzondere expositie in het Stripmuseum. Het was 25 jaar geleden dat Jesse van Muijlwijck begon met het tekenen van de strip De Rechter. Ter ere daarvan werd in het stripmuseum een ode aan de strip geëxposeerd. De tekenaar was zelf ook aanwezig. Ook dat was bijzonder, want Jesse woont op Vancouver Island in Canada.

Net als veel anderen ben ik groot fan van De Rechter. Iedere morgen begint de dag met hem. Zodra ik de krant uit de brievenbus haal en naar de eettafel loop begin ik met lezen. Menigmaal wordt het lezen bruut onderbroken als ik weer eens tegen de deurpost of tafelhoek oploop. Maar toch, de dag kan niet beter beginnen. Nog voordat het wereldnieuws vaak rauw binnenkomt heb ik mijn eerste lachmoment alweer te pakken. Daar kan niets tegenop, met dank aan De Rechter.

U zult begrijpen dat ik het prachtig vond om een door Jesse gesigneerd exemplaar van De Rechter te mogen ontvangen. De weken daarna promoot Jesse zijn nieuwste boek en vlak voordat de reis weer naar Canada gaat ontmoeten we elkaar weer in het waterschapshuis in Veendam voor een kop koffie en nemen hartelijk afscheid.

Enkele weken geleden kwam Jesse plotseling weer op de lijn. De expositie was  opgeruimd en hij had zijn uitgeleende spulletjes weer thuis. Er was echter één strip welke te groot voor de koffer was. Een aangezien deze gelinkt is aan het aardbevingsdossier vond Jesse het gepast om deze aan mij te geven gezien mijn inzet voor de bewoners als burgemeester van Slochteren.

En zo komt het dat op de bestuursvleugel van het Waterschapshuis een echte Jesse van Muylwijck hangt. Deze herinnert ons dagelijks aan de ellende en boosheid die vele Groningers nog steeds dagelijks ondervinden. De opgaven zijn enorm, nu doorpakken.


Een persoonlijke boodschap van Jesse

Het boek van de jarige De Rechter
 


Blij met het cadeau van Jesse
Volg ons op

De Rechter