Bevers

1 februari 2018 - Het regent als ik op een woensdagmorgen richting Nieuw-Annerveen rijd. Bij café ’t Keerpunt van uitbater Willem sla ik linksaf en volg de weg. Ik ben onderweg naar een plek ergens langs de Hunze. Daar hebben bevers langs de waterkering op korte afstand zo’n twintig ingangen in de kering gegraven. En omdat daardoor de veiligheid in het geding is, wordt het tijd om in te grijpen.

Dat kan overigens niet zomaar. Bevers zijn prachtige dieren en daar moeten en willen we zeer zorgvuldig mee omgaan. Ze zijn beschermd en mogen niet zo maar verstoord worden. Hoe we met de bevers omgaan hebben we beschreven in een zogeheten ‘beverprotocol’, welke nu bij de provincies Groningen en Drenthe ter goedkeuring ligt. 

Als ik uit de auto stap en mijn laarzen aantrek zie ik in de verte een graafmachine. Daar moet ik zijn. Via een schouwpad en een talud loop ik de paar honderd meter tegen de wind en regen in. Heerlijk om na een intensieve voorlichting over een nieuw belastingsysteem even met het hoofd in de wind te lopen. Het kon minder zeggen we dan.

Bij het werk aangekomen word ik begroet door Marc. Hij is verantwoordelijk voor de werkzaamheden. Marc legt mij uit dat er geen bever meer aanwezig was in het hol. Ik zie een enorm gangenstelsel, gegraven door de bever en ben onder de indruk. Wat een kunstwerk! Alleen jammer dat het midden in het talud van de Hunze ligt. Dat deze schade hersteld moet worden leidt geen enkele twijfel. Het gangenstelsel loopt vol met water en verzwakt de werking van het talud op ernstige wijze.

Marc laat me de diepte van de gaten zien en staat plots tot de knie in het water. Het zijn enorme grote gangen, gegraven door de oerlaag heen, waar u en ik niet met de schop door zouden komen. En de bevers doen het gewoon met hun pootjes en tanden.

Verderop is de graafmachine minutieus aan het werk; op zoek naar meer beverschade. Ik ben onder de indruk van de zorgvuldigheid van het werk. Laagje voor laagje wordt het talud afgegraven. Met respect wordt over de bever en zijn graafkwaliteiten gesproken. De ontdekte schade wordt de komende dagen hersteld.

Mij wordt het allemaal heel duidelijk. Ik hou van bevers, maar zie ook dat we er een hele kluif aan gaan krijgen om in ons waterschapsgebied de bever een zodanige plek te laten innemen dat de veiligheid niet in het geding komt. Dat was in 2008 toen, oud-gedeputeerde Rein Munniksma, de eerste bevers uitzette niet de eerste zorg, maar is naar de toekomst toe wel onze uitdaging. De grote kunst wordt om de bevers een prachtige leefomgeving te geven en tegelijkertijd onze veiligheid goed in de gaten te houden.

Als ik weg ga regent het nog steeds. Mijn broek is doorweekt. De airco in de auto draait op volle toeren en als ik in Groningen aankom bij mijn volgende afspraak is alles weer redelijk droog. Wat een heerlijke baan heb ik.

Onze medewerkers werken volgens protocol om zeker te weten dat het hol niet meer bewoont wordt. Laagje voor laagje schraapt machinst Willem het gangenstelsel vrij.

Medewerker Marc staat tot over z'n knieën in een bevergang.


.

 

Volg ons op

Bevers