Verkiezingen

Eens in de vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. Op die dag kiest u de leden van ons algemeen bestuur. Op 20 maart 2019 zijn de eerstvolgende verkiezingen. Deze verkiezingen zijn gelijktijdig met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Een paar weken voor de verkiezingen ontvangt u hiervoor een stempas.

Waarom kiezen voor een waterschapsbestuur

Het algemeen bestuur bepaalt de hoofdlijnen van het beleid en controleert of dat beleid goed wordt uitgevoerd. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente.

Verdeling van de zetels

In ons algemeen bestuur zitten 23 bestuursleden. Hiervan worden 16 leden gekozen tijdens waterschapsverkiezingen. De 7 andere zetels zijn gereserveerd voor partijen met specifieke belangen. 4 voor landbouw, 2 voor bedrijven en 1 voor natuurbeheerders. Dit noemen we geborgde zetels. Deze organisaties (LTO, KvK en VBNE) zorgen voor hun eigen kandidaatstellings- en selectieprocedure.  

Op wie kunt u stemmen?

De kandidaten voor deze verkiezingen zijn nog niet bekend. Momenteel zijn de verschillende partijen bezig met hun kandidatenlijst. Zodra deze zijn ingediend, worden de lijsten hier bekend gemaakt. Dit gebeurt in februari.
 

 

Vanavond toont @waterwildernis beelden uit het Noorden. Onder andere van de Drentsche Aa en de Hunze, 19.50 uur NPO… https://t.co/QUaX1JcbqP

Volg ons op

Verkiezingen